Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Για εμπρησμό μιλούν στην Σάμο!

Για εμπρησμό, που σκοπό είχε να κάνει στάχτη τις δασικές περιοχές που είχαν σωθεί από την καταστροφική πυρκαγιά του 2000, κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Σάμου που χθες το μεσημέρι είδαν τον τόπο τους να τυλίγεται στις φλόγες για μια ακόμη φορά, δεύτερη για φέτος το καλοκαίρι!

Είναι χαρακτηριστικό πως η φωτιά ξεκίνησε από τέσσερα διαφορετικά σημεία στην περιοχή Μακροχώραφο (κοντά στο Βαθύ, το κεντρικό λιμάνι του νησιού) ενώ ακόμη και ο νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, δήλωσε ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά έβλεπε από το παράθυρο του γραφείου του νέες εστίες να ξεπετιούνται ανά περίπου εκατό μέτρα! 
Το ίδιο δήλωναν και πολλοί τουρίστες- που ήταν αυτόπτες μάρτυρες- αλλά και κάτοικοι του νησιού οι οποίοι απορούσαν για το αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές διαφορετικές εστίες σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και μάλιστα σε μια μέρα με πολύ δυνατούς ανέμους.

Ευτυχώς, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε συνεργασία με τους εκατοντάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες, που έδωσαν ολονύκτια και πολύ σκληρή μάχη με την πύρινη λαίλαπα, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής που μπορούσε να ήταν τεράστια καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως ακόμη και επτά μποφόρ!  

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σάμος αποτελεί πρότυπου εθελοντισμού καθώς διαθέτει την μεγαλύτερη εθελοντική ομάδα δασοπυροσβεστών στην Ελλάδα η οποία αποτελείται από 1500 άτομα που διαθέτουν ογδόντα εθελοντικά οχήματα (υδροφόρες, αγροτικά κτλ.) και που φυσικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάσβεση της χθεσινής μεγάλης πυρκαγιάς.

Ας ελπίσουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι (αν τελικά αποδειχθεί πως η φωτιά ξεκίνησε από… ανθρώπινο χέρι) και ας ευχηθούμε αυτή να ήταν η τελευταία για το καταπράσινο νησί του Πυθαγόρα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου